Neurosonic FAQ:

1) Milloin NS -laitetta ei ole syytä käyttää/vasta-aiheet?

- Akuutti bakteeri- tai virusperäinen tulehdustila
- Flunssa ja kuume
- Akuutit välilevyn pullistumat
- Akuutti veritulppa
- Rokotuspäivänä
- Raskaus
- Psykoosi tai kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä mania-vaihe

2) Miten NS eroaa muista hierovista laitteista tai perinteisestä hieronnasta?

- Hieronta ja hierovat laitteet vaikuttavat kehoon pinnallisesti, lähinnä lihaksiin ja lihaskalvoihin.
  Neurosonicissa hyödynnetään kehon ominaisuuksia lihaksissa ja hermostossa, jotka ovat
  taajuusvasteeltaan samoja kuin Neurosonic-laitteissa käytettävät taajuudet. Värähtely läpäisee koko kehon ja saavuttaa
  siten myös sisäelimet. Stimulaatio on hellävaraista, mutta samalla tehokasta.

3) Mihin NS menetelmän vaikuttavuus perustuu?

- Vaikuttavuus perustuu monien samanaikaisten tekijöiden summaan. Oleellisin on koko kehon värähtelyn vaikutuscautonomiseen hermostoon, jolloin sympaattinen toiminta vähenee ja parasympaattinen kasvaa. Tämän vuoksi tahdostacriippumaton toiminta (mm.verenkierto, verenpaine, syke, lihastoiminta, suolisto, sisäelimet) tasapainottuu ja samalla kehon jännitystila laskee.
- Neurosonic vaikuttaa hyvin positiivisesti unen laatuun. Näyttäisi siltä, että laitteet vaikuttavat serotoniinin tuotantoon ja samalla laskevat kortisolin, eli stressihormonin tuotantoa. Näillä kahdella tekijällä on positiivinen vaikutus mielialaan, vireystilaan, ahdistuneisuuden vähenemiseen, jännitykseen ja kokemukseen paremmasta olosta.
- Kolmas tekijä on kokonaisvaltainen vaikutus aineenvaihduntaan. Verenkierto ja nestekierto elpyvät ja värähtelyn paine vaikuttaa solutasolla solujen seinämien läpäiseväisyyteen, jolloin niiden aineenvaihdunta vilkastuu. Kivut lievittyvät, turvotus laskee, vatsa ja keuhkot toimivat paremmin ja vireystila on parempi. Myös palautuminen nopeutuu huomattavasti.
- Samanaikainen lihashermo-järjestelmän ja tuntoaistin stimulaatio tuottaa erilaisia vaikutuksia, joiden avulla voidaan lievittää kipua, lihasjännitystä, edistää toimintakykyä ja tuottaa miellyttäviä kokemuksia syvän rentouttavan vaikutuksen ohessa.

4) Kenelle NS menetelmä on tarkoitettu?

- Neurosonicia voivat käyttää kaikki joilla ei ole vasta-aiheissa mainittuja tiloja. Erityisesti siitä hyötyvät stressaantuneet, huonosti nukkuvat, neurologisista oireista kärsivät, toimintakyvyn laskusta kärsivät, kipuilijat, parempaa palautumista ja lisää työtehoa hakevat henkilöt.
- Menetelmää voidaan hyödyntää pelkästään omana hoitonaan tai sitten osana hoitokokonaisuutta esimerkiksi fysioterapiassa. Käyttömahdollisuuksista kertoo se, että laitteita käytetään koliikkivauvoilla vatsan toiminnan edistämiseen ja rauhoittamiseen ja toisessa ääripäässä ikäihmisillä kipujen lievitykseen, rauhattomuuteen sekä unen laadun edistämiseen. Monet käyttävät Neurosonicia myös koirille ja kissoille.

5) Saako NS -hoitoon lääkäriltä lähetteen/onko hoito KELA -korvattavaa?

- Neurosonic ei ole KELAn listoilla korvattavana hoitona. Monet fysioterapeutit ja psyko-terapeutit käyttävät laitteita osana hoitojaan ja lääkärin lähetteellä hoitoon tuleva voi saada tällöin korvauksen kokonaishoidosta. Hoitoon voi hakeutua ilman lähetettä lähimpään hoitopisteeseen.

6) Mistä tiedän, minkälainen hoito minun on valittava? Minkä pituinen ohjelma minun tulisi valita?

- Aluksi valitaan rentouttava hoito. Näin siksi, että ohjelmat ovat luonteeltaan rauhallisia, eivätkä stimuloi liikaa. Näin toimimalla estetään päänsärky tai huonovointisuus hoidon aikana tai sen jälkeen. Erityisen jumissa niskasta/hartioista olevilta kannattaa ottaa niskan alueen tehot aluksi kokonaan pois.
- Niille, jotka eivät harrasta liikuntaa, suositellaan pidempää jaksoa rentouttavilla ohjelmilla, sillä aktivoivat ja palauttavat ohjelmat stimuloivat enemmän hermostoa ja tämä saattaa aktivoida liikaa. Lisäksi aineenvaihdunta saattaa kiihtyä aktivoivilla ja palauttavilla ohjelmilla niin paljon, että unen laatu kärsii. Useimmiten palauttaviin ohjelmiin voidaan siirtyä jo noin 5
rentouttavan ohjelman jälkeen.
- Niille, jotka harrastavat liikuntaa tai tekevät fyysistä työtä voidaan antaa palauttavia ja aktivoivia ohjelmia nopeammin, koska hermosto ja aineenvaihdunta on tottunut ärsytykseen ja tämän vuoksi heillä ei tule liian aktivoivaa vaikutusta.
- Aktivoivia ohjelmia tulee käyttää harkiten. Erityisesti pidempi aktivointi vaikuttaa hyvin voimakkaasti vireystilaan ja sitä ei tule käyttää unihäiriöisillä lainkaan.

7) Kuinka usein ja kuinka kauan hoitoa tulee ottaa, jotta se vaikuttaa?

- Aluksi suosittelemme 2-3 hoitoa viikossa kahden kolmen viikon ajan. Tämän jälkeen hoitojen määrä arvioidaan yksilöllisesti. Useimmiten vaikutus tulee esiin jo kolmella hoidolla. Jos 5 – 10 hoitokerralla ei tule vastetta, kannattaa miettiä myös muita vaihtoehtoja.
- Kotikäytössä laitetta voi käyttää joka päivä jopa kolmekin kertaa. Suositus on max. tunti stimulaatiota päivässä.

8) Minkälaista tutkimustietoa hoidon vaikutuksista on saatavilla?

- Primaariunihäiriön, niska-/selkäkipujen, työstressiperäisen unihäiriön sekä aktiiviliikkujien palautumisen osalta. Lisää tutkimuksia on suunnitteilla.

9) Kuinka laajasti hoitoja ja laitteita on käytössä ja minkälaisia ovat tyypilliset laitteiden ostajat
     tai vuokraajat?

- Laitteita on myyty vuodesta 2011. Suurin osa laitteista on yksityisten ihmisten käytössä. Erilaiset hoitolaitokset, kuntoutuskeskukset, kylpylät ja kuntasektori ovat ammattipuolella pääasiallisia käyttäjiä/ostajia. Laitteita on käytössä myös eri yrityksillä henkilöstön työhyvinvoinnin edistäjänä. Yleisölle suunnattuja hoitopisteitä on tällä hetkellä yli 100 ja sen lisäksi tietyille erityisryhmille hoitoa annetaan noin 50 paikassa ympäri Suomea.

10) Kenen puoleen käännyn?

a) Lisätietoa kysyessä

     Menetelmään ja sen käyttöön, hankintaan, koulutukseen tai tutkimukseen liittyen laitteen
     kehittäjään, psykoterapeutti Marco Kärkkäiseen, p. 040 808 6312.

     Markkinointiin, hankintaan, jälleenmyyntiin ja koulutukseen liittyen toimitusjohtaja Simo
     Pahkamaahan, p. 045 844 8863.

b) Hoitoa varatessa
   Neurosonic-hoitopaikat 

c) Vuokratessani laitetta
    Neurosonic Finlandiin tai lähimpään jälleenmyyjään.

d) Ostaessani laitetta
    Neurosonic Finlandiin tai lähimpään jälleenmyyjään.

e) Takuu ja huoltoasioissa
    Oy Neurosonic Finland p. 040 808 6312 tai 045 844 8863


TUTKIMUKSIA MATALATAAJUISEN VÄRÄHTELYN VAIKUTUKSISTA:

https://helda.helsinki.fi/handle/10138/159913