Neurosonic

Neurosonicin tarina kertoo palavasta halusta auttaa ja parantaa ihmisiä nopeammin ja kokonaisvaltaisemmin. Psykoterapeuttina toiminut Marco Kärkkäinen halusi lyhentää kuntoutumisen aikajännettä. Psykoterapiassa asiakkaan kanssa käydään läpi ajatusmalleja, joiden avulla yksilö voi muuttaa käyttäytymistään. Marco huomasi, että paranemista esti tai hidasti huomattavasti erilaiset psykofyysiset oireet. Tämä kehollinen stressi oli kuin tulppa, joka esti muutoksia tuottavan tunneoppimisen.

Marcon mukaan oli selvää, että vaikuttamalla elimistössä ja kehossa olevaan epätasapainoon, saataisiin elimistön ja aivojen kemia toimimaan tasapainoisemmin.  Epätasapainossa oleva elimistö ja aivot toimivat tehottomasti: olemme esimerkiksi aktiivisia ja valppaana silloin kun pitäisi rauhoittua. Tästä syntyy itseään ruokkiva negatiivinen kierre. Nukumme huonosti, koko keho on jännittynyt, syömme väsymykseemme, ajattelemme tahmeasti. Emme kykene tekemään päätöksiä, vaikka tietäisimme periaatteessa kuinka tulisi toimia. Energia kuluu selviytymiseen.

—Tämän vuoksi hoidimme alusta lähtien psykoterapia-asiakkaitamme myös fysioterapian keinoin ja toisinpäin. Sattuman kautta kuitenkin oivalsin, kuinka matalataajuusvärähtelyllä voitiin fysioterapiaa ja psykoterapiaa paljon tehokkaammin vaikuttaa tahdosta riippumattomaan hermostoon. Tajusin, että värähtelyllä voidaan helposti tasapainottaa autonomista kehon toimintaa, jolloin hermosto toimii paremmin ja elintoiminnot tasapainottuvat. Neurosonicin hoito-ohjelmilla vaikutetaan joko parasympaattiseen tai sympaattiseen hermostoon, joka tahdosta riippumatta alkaa korjata elintoimintojamme tasapainoon.

Neurosonicin tuotekehitystä on tehty pitkään. Matalataajuusvärähtelyhoito otettiin käyttöön heti, kun hoitotuolin ensimmäinen prototyyppi saatiin tehtyä. Marco sai sairaalasta lainaksi valvontamittarit, joilla voitiin mitata hoidon vaikutuksia esimerkiksi happisaturaatioon, verenpaineeseen, sykkeeseen ja ihon lämpötilaan. Lisäksi käytettiin psykoterapiaan tarkoitettuja mittauksia kuten ahdistusasteikkoa ja mielialatestejä sekä unipäiväkirjaa. Hoitoa alettiin antaa myös puhtaasti kehollisiin vaivoihin: lihasjännitykseen, päänsärkyyn, kipuihin, turvotukseen, levottomiin jalkoihin, neurologisiin oireisiin, urheilijoille väsyneisiin lihaksiin ja huonoon vatsan toimintaan.

Hoito-ohjelmia on kehitetty yli 8000:aan hoitokertaan perustuen näiden mittausten ja asiakaspalautteiden kautta.   —Kun sain tiedon, että patenttihakemus stressiperäisten unihäiriöiden hoitomenetelmästä sai vihreää valoa, ajattelin, että kiitos kuuluu kaikille niille, jotka ovat kertoneet saaneensa elämänsä takaisin. En voinut lopettaa tätä kesken, koska aina tuli uusia asiakkaita, joiden tilanne muuttui merkittävästi paremmaksi hoidon vuoksi.

—Elämän haltuunotto ei ole aina pelkästään omasta tahdosta riippuvaista. Jos stressi saa kehossa vallan, on sitä vaikeaa tai enemmänkin hidasta lähteä itse korjaamaan ajatuksen voimalla. Siksi kannattaa antaa keholle mahdollisuus korjata itse se, mikä korjattavissa on. Neurosonic on juuri tähän tarkoitukseen kehitetty.

Marco Kärkkäinen, psykoterapeutti, Neurosonic-menetelmän kehittäjä